Kompozit ve beyaz dolgu uygulaması
Kompozit/Beyaz Dolgu
Beyaz dolgu dişlerde çürüme, çatlak, kırık ya da buna benzer durumlar nedeni ile bozulan diş yapısının onarımı için tercih edilen bir dolgu yöntemidir. Beyaz dolgu, reçine esaslı malzemelerden yapılan diş rengindeki dolgudur. Beyaz dolgu farklı malzemelerin birleşiminden elde edildiği için kompozit dolgu olarakta adlandırılır. Beyaz dolgu, hamur kıvamındayken dişe yerleştirilip halojen ya da led ışık kaynağı ile sert kıvama getirilirler. Dişe kimyasal olarak bağlanırlar. İyi yapılmış bir kompozit dolgunun varlığını ayırt etmek zordur. Beyaz/kompozit dolgu, estetik olması, uygulanmasının kolay olması, ağız içinde şekil değişikliğine uğramamamsı nedeni ile ön dişlerin dolgu malzemesi olarak kullanılır. Kompozit uygulamaları, porselen ve altın dolgulara nazaran daha ekonomiktir ve tek seans gerektiren bir dolgu tekniğidir. Teknolojik gelişmeler ile birlikte kullanılan kompozit dolguların içeriği güçlendirilmiştir. Ancak, dolgularda kullanılan kompozit materyali doğal diş dokusu kadar sert değildir. Tırnak yeme, sert gıdalar ve kalem ısırma ile dolgu zarar görebilir.
Beyaz/Kompozit Dolgunun Ömrü Ne Kadardır?
Seçilen malzemeye, uygulama hassasiyetine, hastanın ağız hijyenine ve beslenme alışkanlıklarına göre değişkenlik gösterir. Beyaz/kompozit dolgunun genellikle 10-15 yıl bazen daha fazla ağızda kalabilmektedir.
Sık Sorulan Sorular
- Estetik diş dolgusu hastanın kompozit dolgu yapılacak diş sayısına,
- Dişin konumuna,
- Ağız ve diş sağlığı için yapılması gerek başka işlemlerin varlığına,
- Diş hekiminin tecrübesine,
- Kliniğin lokasyonuna göre değişmektedir.
Kompozit diş dolgusu fiyatı konusunda detaylı bilgi için bize ulaşmanızı ve ön muayene olmanızı tavsiye ederiz.
- Estetik dolgu için kullanılan malzemeler dayanıklı uzun ömürlü malzemelerdir.
- İşlemin ömrü bireyin ağız ve diş sağlığına gösterdiği özenle doğru orantılıdır.
- Kişi dişlerini günde en az 2 kez fırçalar, diş ipi kullanır, gargara yapar, sert kabuklu kuru yemişleri dişleri ile kırmaya açamaya çalışmaz ve düzenli diş hekimi kontrollerini aksatmazsa kompozit dolgularını uzun yıllar (10-15 yıl) hiçbir deformasyon olmadan kullanabilir.
Kompozit diş dolgu işleminden önce hastaya lokal anestezi uygulanır. Bu sayede işlem esnasında hasta acı duymaz.
Kompozit dolgudan sonra yemek yerken çiğnemeyle hafif bir ağrı, kompozit dolgu sızlaması, sıcak soğuk gıda tüketirken hassasiyet görülebilir. Hissedilen ağrılar çoğu zaman ilaç tedavisi gerektirmeyecek kadar hafiftir. Hassasiyet ve ağrı birkaç gün içinde geçer. Ağrı ve hassasiyetin devam etmesi durumunda diş hekiminizle iletişime geçiniz.