Periodontal hastalıklar, diş eti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen bir çeşit iltihabi hastalıklardır. Diş eti hastalığı, diş etlerinin bakterilerle enfekte olması sonucu meydana gelir. Enfeksiyon, diş eti dokusunun iltihaplanmasına ve tahriş olmasına neden olur. Erişkinlerde diş kayıplarının %70'inden periodontal hastalıklar sorumludur. Bu hastalıklar erken dönemde teşhis edildiklerinde kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler. Diş eti hastalığında erken teşhis ve tedavi büyük önem taşır.

Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?

Diş eti hastalıkları birkaç aşamada ortaya çıkar. Erken evre diş eti hastalığı, diş eti iltihabı olarak bilinir. Diş eti iltihabı tedavi edilmediğinde, dişleri çene kemiğine sabitleyen bağ dokuları olan periodontal bağlar iltihaplanır. Bu derecedeki diş eti iltihaplanmasına ise "periodontitis" adı verilir. Periodontitis, ciddi bir diş eti problemidir ve vakit kaybedilmeden tedavi edilmesi gerekir. Periodontitis diş eti hastalığının belirtilerinin erken evrede fark edilmesi zor olabilir.

Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalığın evresine, daha önceki tedavilerin etki etme derecesine ve genel sağlık durumuna bağlı olarak diş eti tedavisi için seçilen yöntemler değişiklik gösterir. Tedaviler; cerrahi yöntem gerektiren ve cerrahi olmayan tedaviler olarak iki sınıfa ayrılır. Ameliyat gerektirmeyen diş eti tedavileri şunlardır:

Periodontal Küretaj/Profesyonel Diş Temizliği

Diş eti çizgisinin altına giren plak ve tartarlar, diş eti hastalıklarına sebep olur. Periodontal Küretaj/Profesyonel diş temizliği ile bu sorundan kurtulmak mümkündür. Profesyonel diş temizliği/küretaj işlemi, diş hekimi tarafından plak, tartar gibi hastalıklı ve hasar görmüş, yapının yumuşak diş eti duvarı içerisinden tamamen temizlenmesini sağlayan periodontal bir tedavi yöntemidir. Kişinin diş eti hastalığına yatkınlığı varsa, diş hekimi yılda iki defadan fazla profesyonel diş temizliği önerebilir. Düzenli diş eti temizliği, diş eti hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.

Diş Ölçeklemesi ve Kök Planlaması

Diş hekimi, diş etlerinin altında plak ve diş taşı biriktiğini belirlerse, ölçeklendirme ve kök planlaması uygular. Bu işlem lokal anestezi altında yapılır. İşlemde, diş eti çizgisinin üstündeki ve altındaki plak ve tartar kazınır. Ardından, diş kökündeki pürüzlü noktalar pürüzsüz hale getirilerek, bakterilerin yapışması ve üremesi zorlaştırılır. Diş eti tedavileri bazı durumlarda ameliyat gerektirebilir. Cerrahi operasyon içeren diş eti tedavileri aşağıdaki gibidir.

Cep Küçültme Ameliyatı

Cep küçültme ameliyatı ile diş etleri geriye doğru kaldırılır ve altında biriken tartar çıkarılır. Diş etinin çekilmesiyle oluşan ve tartar ile dolan cepler temizlenir. Daha sonra diş etleri, dişin etrafına sıkıca oturacak şekilde yerlerine yerleştirilir. Diş eti ve diş arasındaki boşluğu doğru şekilde kapatmak, zararlı bakterilerin büyüyebileceği alanları da sınırlar. Böylece, periodontal hastalıktan kaynaklanabilecek ciddi sağlık sorunlarının oluşma şansı da azalır.

Kemik Grefti

Kemik grefti operasyonlarında; diş eti hastalığının tahrip ettiği kemiğin yerine, hastanın kendi kemiğinden ya da sentetik kemikten elde edilen kemik greftleri kullanılır. Bu greftler, periodontal hastalık tarafından tahrip edilen bölgelerde kemiğin yerini alır ve bölgedeki kemiğin yeniden oluşmasına yardımcı olur. Bu işlem ile dişlerin kemiğe yeniden oturtulması amaçlanır.

Yumuşak Doku Greftleri

Bu prosedür ile ince diş etleri güçlendirilir veya diş etlerinin çekildiği yerler; diş kökünün açıkta olduğu alanlar doldurulur.

Yönlendirilmiş Doku Rejenerasyonu

Yönlendirilmiş doku rejenerasyonu işlemi, dişleri destekleyen kemiklerin büyümesini teşvik etmeyi ve ardından bu büyümeyi yönlendirmek için diş eti dokusu veya dişlerin etrafına bariyerler yerleştirmeyi içerir. Diş eti cepleri iyice temizlenip sterilize edildikten sonra, diş eti dokusu ile diş kökünün ucu kesilmiş bölgesinin arasına biyolojik olarak emilebilir bir zar yerleştirilir. Buzar, kemiğin doğru şekilde yeniden büyümesini sağlar.