Kozmetik Diş Hekimliği ve Tedavi Yöntemleri

Kozmetik diş hekimliği, dişlerin düz, istenilen renkte ve mükemmel bir gülüş kazandıran bir diş hekimliği uygulamasıdır. Kozmetik diş hekimliğinin bir diğer adı estetik diş hekimliğidir. Geleneksel diş hekimliği dişlerin ve diş etlerinin sağlığına odaklanırken, kozmetik diş hekimliği dişlerin, ağzın ve gülüşün güzel görünümüne odaklanır. Küçük değişikliklerden büyük ağız cerrahisine kadar, rengi bozulmuş, yontulmuş, şekli bozulmuş veya eksik dişleri tedavi edebilen bir çok kozmetik diş hekimliği tekniği vardır. Peki kozmetik diş hekimliği sizin için doğru mu? Kozmetik diş hekimliği sadece ünlüler ve zenginler için değildir. Artık milyonlarca insanın daha iyi gülümsemesini sağlayan çok çeşitli seçenekler ve fiyat aralıkları vardır.

Kozmetik Diş Hekimliği Alanına Giren Uygulamalar

Kozmetik diş hekimliğinde yapılan birçok tedavi estetik kaygılar gözetilerek yapılmaktadır. Kozmetik diş hekimliği alanına giren diş tedaviler şu şekildedir
  • Diş Beyazlatma
  • Gülüş Tasarımı
  • Full Porselenler
  • Zirkonyum Kaplama
  • Lamine Porselen Kaplama
  • Estetik Dolgu
  • Diş Kristali

Kozmetik Diş Hekimi Nasıl Seçilir?

Diş hekiminin uzmanlık ve deneyimi, kozmetik diş hekimliği tedavilerinin sonucunu etkileyebilir. Ortodontistler gibi bazı diş hekimlerinin uygulama yapabilmek için ek eğitime ve özel sertifikalara ihtiyacı olurken, kozmetik diş hekimliği alanında bu tür sertifika şartı yoktur. Diş hekimliği diplomasına sahip herhangi bir diş hekimi, kozmetik diş hekimliği prosedürlerini uygulayabilir. Kozmetik diş hekimliği sunan çoğu diş hekimi, tedaviler ve prosedürler konusunda sürekli eğitim kursları almıştır.

Diş Beyazlatma

Diş beyazlatma kozmetik/estetik diş tedavisi alanına giren uygulamalardandır. Dişlerdeki renk değişikliğinin birçok sebebi olabilir. Bu renk değişimi de estetik olarak güzel bir görüntü oluşturmaz.

Dişlerdeki Renk Değişikliğinin Sebepleri Nelerdir?

  • Dolgudan kaynaklı renk değişikliği olabilir,
  • Kanal tedavisi sonrası dişlerde renk değişikliği olabilir,

Diş beyazlatma işlemi profesyonel olarak diş hekimi tarafında yapılır. Kombine beyazlatma denilen diş beyazlatma özel medikal maddeler kullanılarak gerçekleştirilir.

Bonding Uygulaması

Bonding uygulaması, diş yüzeyinde hiçbir şekilde aşındırma işlemlerine başvurmadan doğal diş rengine uygun olarak seçilen kompozit dolgunun dişlere yerleştirilmesi ya da dişlerin şekillendirilmesi işlemidir. Bonding, diş rengindeki malzemeleri diş yüzeyine yapıştırarak yontulmuş, kırılmış, çatlamış, lekeli veya aralarında boşluk bulunan dişlerin görünümünü iyileştirebilir. Dişlerdeki aralıkların, şekil bozukluklarının düzeltmekiçin başvurabilecek en iyi yöntemlerden bir tanesidir.

Lamine Porselen Diş Kaplama?

Lamine porselen kaplama ön dişlere uygulanan ve dişin en üst yüzeyine porselen ile kaplanması işlemidir. Kompozit kaplama, porselen yaprak kaplama ve porselen veneer olarak da bilinen kaplama, renk değişikliğini veya kusurlarını gizlemek için dişlerin önünü kaplayan ince, özel yapım porselen kabuklardır. Lamine porselen diş kaplama, özellikle ön dişlere yapılmasının nedeni estetik kaygıları gidermek içindir. Lamine porselen kaplamaların en önemli avantajı dişin kesilmesine veya küçültülmesine gerek kalmadan hafif aşındırmalar ile yapılmasıdır. Bu şekilde dişin doğal yapısı bozulmadan tedavi tamamlanır. Bu kaplamalar, hastanın mükemmel gülüşe kavuşmasına yardımcı olur.

Diş Düzeltme/Invisalign Nedir?

Invisalign olarak da isimlendirilen diş düzeltme tedavisi bir dijital tedavi teknolojisini içeriyor. Diş düzeltme/Invisalign, tel kullanmak zorunda olmadan dişlerdeki bozuklukların tedavi edilmesidir. Bir çeşit ortodontik tedavi olmasına rağmen bu yöntem ile hastanın dışarıdan tedavi olduğu belli olmadığı için avantaj sağlar. Diş teli ile kıyaslandığında hastalar için daha konforlu bir yoldur. Hız olarak da daha kısa sürede sonuca ulaşılır.

Diş Düzeltme Tedavisi Ne İşe Yarıyor?

  • Hafif düzensiz diş şekillerini düzeltir,
  • Köpek dişlerdeki görünüm sorunlarını düzeltir
  • Diş minesindeki şişkinlik ve çukurlukları yumuşatır,
  • Dişlerdeki küçük bozuklukları düzeltir; yeniden yapılandırmaya yardımcı olur,

Diş düzeltme/Invisalign, birçok çapraşıklık sorununu giderse de ileri derece bozukluklarda pek etkili sonuç vermiyor. Bu yöntem daha çok hafif ve orta düzeydeki diş çapraşıklıkları için tercih edilir.

Diş Düzeltmenin Avantajları Nelerdir?

  • Her yaştan kişi için uygun bir tedavi yöntemidir,
  • Plaklar yemek yerken, diş fırçalarken ağızdan çıkarabilir
  • Ağzın içinde görünmeyen yapıdadır; hasta rahatlıkla gülümseyebilir
  • Diş düzeltme işlemleri sayesinde arzu ettiğiniz görünüme ulaşabilirsiniz
  • Yumuşak plaklar kullanılır; metalsizdir ve dişler-diş etleri rahatsız olmaz,
  • Hastalar ortodonti tedavisinde kötü bir görünümden endişe edebilirler ancak bu yöntemde estetik, duygusal ve sosyal açıdan problem yaşanmaz.

Gülüş Tasarımı

Gülüş tasarımı, estetik diş hekimliği alanına giren bir tedavi yöntemidir. Gülüş tasarımı oluşturmak için hastanın yüz hatları, dudak kalınlığı ve cinsiyeti dikkate alınarak altın oran hesaplaması yapılarak gerçekleştirilir. Gülüş tasarımı kişiye özel olarak hazırlanan bir tedavidir. Gülüş tasarımı, dijital olarak bilgisayar programları sayesinde tasarlanır. Kişinin gülüş tasarımı hazırlandıktan sonra daha estetik ve daha güzel bir gülüş bir tarzı oluşturulur. Gülüş tasarımı gözetilerek yapılan tedavilerde tedavinin etkisi kişinin sosyal ve psikolojik yaşantısını da olumlu olarak etkiler.

Diş Eti Estetiği

Bazı hastalarda diş eti gereğinden fazla görünebilir. Diş etinin fazla görünmesi dişleri küçültür ve estetik gülümsemenin önüne geçer. Diş etleri özel bir lazerle kesilerek şekillendirilir. Böylece dişler ön plana çıkarak gülümseme mükemmel hale getirilir.

Diş Implantı

Diş implantı, ön dişlerde kayıp olursa tercih edilebilir. Günümüzde implant uygulamalarıyla eksik diş sorunu geçmişte kalmıştır. Hastanın orijinal diş rengine en uygun implant kaplaması uygulanır. Böylece hastaların kendine güveni artar ve daha özgürce gülümseyebilirler.

Full Porselen/Empress Kaplama

Full seramik/empress kaplama, metal alt yapı yerine cam destekli güçlendirilmiş porselenden yapılan, dayanıklılığı arttırılmış bir kaplama türüdür. Alt yapısında kullanılan 'empress' adı verilen yapının ışık geçirgenliğinin mükemmele yakın seviyede olması ve hiç metal içermediği için estetik diş hekimliğinin vazgeçilmez kaplama çeşididir. Dişlerde belli sebeplere bağlı olarak veya yaşın ilerlemesi ile birlikte birtakım açılmalar ve renk değişiklikleri olur ve bunlarda estetik görünüm kaygılarını beraberinde getirir. Dişlerde oluşan aşınma ve renk değişiklikleri, full porselenler sayesinde tamamen iyileştirilir.

Empress/Porselen Diş Kaplamaları Neden Daha Doğal Görünür?

Doğal dişlerden neredeyse hiçbir farkı olmayan empress kaplamalar laboratuvar ortamında; bilgisayar destekli, hassas cihazlar kullanılarak, özel tekniklerle üretilir. Alt yapısında metal bulunmaması ve full seramik içermesi nedeniyle ışığı mükemmel ölçüde geçirir ve daha doğal görünür. Kaplamanın renk kontrolü oldukça kolay sağlanır. Empress kaplamalar,doğal dişlerin tüm karakteristik özelliklerini taşır.

Empress/Porselen Kaplamaların Avantajları Nelerdir?

  • Renk kontrolünü sağlamak kolaydır. Bu sayede doğal görünüm sağlanır.
  • Işık geçirgenliği yüksektir, bu sayede estetik olarak mükemmele yakın sonuç verir.
  • Güçlendirilmiş bir malzemeden yapıldığı için, aşınmalara karşı oldukça dirençlidir.
  • Plak birikimi, diğer kaplama çeşitlerine oranla oldukça azdır. Bu sayede dişeti dokularının sağlığı açısından son derece güvenlidir

Zirkonyum Kaplamalar

Zirkonyum, seramik veya porselen malzemeden yapılan parlak ve sağlam bir elementtir. Zirkonyum diş kaplama, beyaz bir malzemeden oluşur ve metal içermez. Zirkonyum kaplamalar, estetik bir gülüşe ve beyaz dişlere sahip olmak isteyen kişilerin diş yüzeylerinin kaplanmasında kullanılır. Diş kaplamaları, metal içerenler ve metal içermeyenlar olarak temelde iki gruba ayrılır. Zirkonyum diş kaplama, zirkonyum dioksit altyapısına sahip porselen diş kaplaması yöntemidir. Metal içermezler. Zirkonyum, özel fırınlarda oksijenle birleştirilerek zirkonya seramiğine dönüştürülür ve diş kaplama malzemesi olarak kullanılır. Zirkonyum diş kaplamalar, genellikle diş çürüğü olan ya da daha estetik beyaz bir gülüşe sahip olmak isteyen kişiler tarafından tercih edilir. Estetik etkinliğinden dolayı ön dişlerde kullanımı yaygındır. Diş yüzeyine veya eksik diş bölgelerinde uygulanabilir. Diş eti uyumu iyidir. Doğal dişlerimize olduğu kadar zirkonyum kaplamalı dişlerin bakımına da o derecede özen göstermek gerekir. Zirkonyum canlı dokuyla rahatlıkla uyum sağlayabilen hiçbir reaksiyona sebep olmayan maddedir. Zirkonyumun özellikle estetik diş hekimliğinde kullanılması hem uzun ömürlü bir tedavinin gerçekleşmesini sağlar, hem de hastaya estetik bir görünüm ve gülüş katar.

Estetik/Kompozit Dolgu

Dişler zamanla madde kaybına uğrar. Dişin çekilmesi, diş hekimlerinin tercih ettiği bir durum değildir. Fonksiyonel olarak özelliğini kaybeden dişlere estetik dolgu yapılarak hem dişin tekrar sağlığına kavuşması gerçekleşmiş olur hem de dişe estetik dolgu yapılarak dişin görüntüsünü de doğal haline dönüştürülür Estetik dolgu, kişinin diş rengine sahip dolgu malzemesi kullanılarak daha doğal ve estetik bir gülüş tasarımı elde edilmesidir. Kompozit dolgu halojen ışıkla sertleştirilir ve dişe kimyasal olarak bağlanır. Bu nedenle kompozit dolguları doğal diş minesinden ayırt etmek imkansızdır. Dolgunun rengi tamamen kişinin kendi diş rengine uyarlanır ve dolgunun sınırı net değildir. Bu uygulama dişlere ve gülümsemeye güzel bir görünüm kazandırırken, estetik nedenlerle dolgu kullanmak istemeyenler de bu işlemden rahatlıkla faydalanabilir.

Diş Kristali/Pırlantası

Diş kristali/pırlantası, bir tedavi yöntemi değil, daha çok özel olarak tercih edilen bir imaj tamamlama uygulamasıdır. Diş kristali estetik ve parlak görünen dişlerin yüzeyine tek bir taş biçiminde yapıştırılır. Bunun için herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. Dileyen herkese diş kristali yapılabilir. Çok estetik ve ışıltılı bir gülüş kazandırır. Elbette dikkat çekici bir fark yaratır. Diş yüzeyinden düşmeleri oldukça zor olan ve düşme durumlarında kolaylıkla yeniden yapıştırılan diş kristalleri ya da diş pırlantaları, kişinin gülüş ve görüntüsünü de değiştirecektir. Farklı büyüklük ve şekillerdeki diş kristalleri kişinin gülüşüne ışıltı katmasını sağlar, diğer estetik diş hekimliği uygulamaları ile birlikte kişiye özel gülüş tasarımı oluşturulacaktır.