Ortodonti Tedavisi
Ortodonti Tedavisi
Ortodonti; çocuk ve yetişkinlerde çene, diş ve yüz bozukluklarının teşhis, tedavi ve önlenmesi ile ilgilenen bilim dalıdır. Ortodontik tedavi, küçük çocuklarda çene gelişimine destek olarak dişlerin doğru pozisyonlarda olmalarına yardımcı olur. Yetişkinlerde ise var olan çarpılık ve kapanış düzensizliklerinin, ayrıca çene yüz bozukluklarının düzeltilmesini sağlar. Ortodonti; Doğuştan ya da sonradan oluşan çene ve yüz bozukluklarının tedavisinde, tıp ve diş hekimliğinin çeşitli branşları ile ortak çalışmalar yapar. Ortodontik tedavi ile daha sağlıklı bir ağıza, daha etkileyici bir görünüme ve daha uzun süre ağzınızda kalacak dişlere sahip olabilirsiniz.
Ortodonti Tedavisi Hangi Diş Hekimi Tarafından Yapılır?
Ortodontik tedaviler, 5 yıllık Diş hekimliği eğitimini takiben en az 4 yıl ortodonti uzmanlığı eğitimini tamamlayarak “Ortodontist “ ünvanı almış uzman hekimler tarafından yapılmalıdır.
Ortodontist Kime Denir?
Ortodontist; ortodontik bozukluklar ve tedavileri üzerine uzmanlık eğitimi almış diş hekimlerine denir. 5 yıllık diş hekimliği eğitiminden sonra en az 4 yıllık ortodonti uzmanlık veya doktora programına kabul edilen ve bu süreç sonucunda bir uzmanlık tezi hazırlayarak ve gerekli sınavları geçmiş olan kişiler ortodonti uzmanı olurlar.
Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ortodontik tedavi, dişlerin üzerine veya çene kemiğine uygulanan sabit ya da takıp çıkarılabilen çeşitli aparatlar yardımı ile yapılır. Bu aparatların hangi şekilde olacağı isteğe bağlı değil, tedavinin gereklerine göre belirlenir.
Ortodontik Tedavide Hareketli Aygıtlar
Daha çok 7-12 yaş arası karışık dişlenme döneminde kullanılan hareketli aygıtlar, çene gelişimine yardımcı olur ve daimi dişlerin sürmesine rehberlik eder.
Ortodontik Tedavide Sabit Ortodontik Aygıtlar
Metal braketler; En sıklıkla kullanılan ortodontik aygıtlardır. Dişlerin üzerine tek tek yapışan bu braketler, aralarından geçen ortodontik teller sayesinde dişleri hareket ettirirler.
Ortodontik Tedavide Şeffaf Braketler
Dişlerin iç yüzeyine yapışan sabit metal braketlerdir. En önemli özelliği dışarıdan hiç görülmemesidir. Tedavi tekniğindeki farklılıklardan dolayı önden takılan braketlere göre tedavi süreleri daha uzundur.
Ortodontik Tedavide Lingual Braketler
Dişlerin iç yüzeyine yapışan sabit metal braketlerdir. En önemli özelliği dışarıdan hiç görülmemesidir. Tedavi tekniğindeki farklılıklardan dolayı önden takılan braketlere göre tedavi süreleri daha uzundur.
Telsiz Ortodontik Tedaviler
Bu tedaviler bir seri şeffaf plak kullanılarak diş çarpıklıklarının düzeltilmesi şeklinde uygulanır. Bilgisayar ortamında kademe kademe düzeltilen dişler, dışarıdan görünmeyen bu plaklar sayesinde düzeltilir. Görülmeyen plaklar sadece yemek ve fırçalamak için çıkartılıp bunu dışında sürekli takılır. Sadece diş çarpıklığı olan hastalarda kullanılır ve çene yüz sistemindeki bozukluklarda kullanılması uygun değildir.
Neden Ortodontik Tedavi Olmalıyız?
Bireylerin çoğu öncelikle diş çarpıklığından ötürü estetik kaygı nedeniyle ortodontiste başvururlar. Ancak diş çapraşıklıkları estetiğin yanı sıra pek çok probleme sebep olur. Maloklüzyon dediğimiz kapanış bozuklukları, sadece estetik problem olmayıp aynı zamanda çiğneme ve konuşma bozukluklarına da sebep olur. Çapraşık dişlerde ağız hijyenini sağlamak daha zor olduğu için daha kolay çürük oluşur. Yine aynı şekilde plak birikimi ara yüzlerde artarak, diş eti çekilmeleri ile birlikte diş eti hastalıklarına neden olur. Dişlerdeki çapraşıklık dolayısıyla alt ve üst dişler normal kapanışına gelemez, kuvvetler çene kemiklerine dolayısıyla ekleme normal iletilemez. Bu da eklem problemleri (Ağız açıp kapamada klik sesi)'nin oluşmasına neden olur. Özellikle üst çenesi ileride olan veya üst dişleri olması gerekenden daha ileride olan çocuk veya bireylerde travmanın (Düşme, top çarpması gibi) ön dişleri daha çok etkilediği ve ön dişlerde sıklıkla kayıplara yol açabildiği gözlenmiştir. Özellikle alt ve üst ön dişlerinin arasında olması gerekenden fazla açıklık bulunan bireylerde bazı seslerin telaffuzu zorlaşır ve bu da konuşma bozukluklarına yol açabilir. Çeneler ve dişler arasındaki uyumsuzluk sonucu bazen dişler yer bulamayıp gömülü kalabilirler. Gömülü dişler komşu dişlerin köklerini eritebilir veya gömülü dişlerin etrafında kistler oluşabilir ve patolojik sonuçlara yol açabilir Ortodontik tedavi bir çeşit aşı gibi değerlendirilmelidir. Çocuklarımızı hastalıklardan korumak için yapılan aşılar gibi; ortodontik tedavi görerek diş ve çene yapısı ideal hale getirilen çocukların, hayatları boyunca diş ve çene hastalıkları geçirme riski azalır. Güzel bir gülümseme ve güzel dişler kişinin kendine olan özgüvenini arttıracağı gibi sosyal yaşantısında da olumlu etkilere neden olur. Bireyin toplumdaki yerinde güzel bir gülüşün ve estetiğin önemi kaçınılmazdır.
Ortodontiste Ne Zaman Gitmeliyiz?
Çocuklarda süt dişleri 6 aylıkken çıkmaya başlayıp 2,5 yaş civarında tamamlanır. Daimi dişler 6-7 yaşlarında çıkmaya başlar ve 12 yaşına kadar devam eder. Bu dönemde yani daimi dişlerin çıkmaya başlaması ile birlikte olası ortodontik problemlerin teşhisi ve mevcut ise durdurulması için ortodontik muayene yapılması faydalıdır. Çene bozukluklarında 7-8 yaşlarında erken müdahale gerekebilir. Sadece dişlerin düzensizlik gösterdiği durumlardaysa tedavi için genelde daimi dişlenmenin tamamlanması beklenir. Yetişkin hastalarda ise dişler her zaman hareket ettirilebilir ancak ilerleyen yaşların tedavi süresini ve tedaviye olan toleransı azaltacağı unutulmamalıdır.
Ortodontik Tedavilerin Süresi Ne Kadardır?
Ortodontik tedavilerin süresi bireyden bireye ve yapılacak tedavinin şekline göre değişmektedir. Sadece dişleri ilgilendiren bozuklukların tedavisi, dişlerle birlikte çene düzensizlikleri olan bozuklukların tedavisine oranla daha kısa sürer. Ortalama 6-24 ay arasında ortodontik ve ortopedik tedavilerde olumlu sonuç alınabilir. Tedavi süresinin azalması veya uzaması tedavi gören bireye de bağlıdır. Tedavi süresince dişlerin ve diş etlerinin sağlığının korunması, yenmemesi gereken yiyeceklerden uzak durulması, tedavide uygulanan apareylerin doğru ve düzgün kullanılması tedavi süresini etkileyen faktörlerdendir. Ortodontik tedavi süresince ilk zamanlar daha sık olmak kaydıyla ortalama 4-6 haftalık aralıklarla kontroller yapılır
Ortodontik Tedavi Sırasında Veya Sonrasında Ağrı veya Acı Duyulur Mu?
Dişlere braketlerin takılması sırasında hastanın herhangi bir şekilde acı duyması söz konusu değildir. Aylık kontroller sırasında dişler üzerindeki ark telleri değiştirilip tekrar kuvvet uygulandığında, her randevu sonrası çok kısa süreli olarak hafif bir hassasiyet hissetmeniz normaldir.
Ortodontik Tedavi Süresince Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Tedavi sürecindeki en önemli faktör “Hasta-Doktor-Aile” üçgeninin uyumudur. Tedavi süresince verilen randevu günlerine uyulmalı ve doktorun vereceği görev ve sorumluluklar yerine getirilmelidir. Tedavinin başarıya ulaşması için en önemli faktörlerden birisi de diş ve ağız bakımıdır. Diş ve diş etlerinin sağlığı tedavinin başarı ve süresini doğrudan etkiler. Tedavi süresince elma, havuç gibi sert gıdalar ısırarak yenmemelidir. Bu tür gıdaları küçük parçalara ayırarak yemek gerekir. Ayrıca yine ısırarak tüketilen ekmek arası sandviç, hamburger türü yiyecekleri de tedavi süresince yememek daha uygundur. Fındık, ceviz gibi kuruyemişlerin ayrıca kiraz, erik, zeytin gibi besin maddelerinin çekirdekleri çıkarılmadan yenilmesi ağızdaki braketlere zarar verme olasılığı olduğundan uygun değildir.
Ortodontik Tedavinin Yaş Sınırı Var Mıdır?
Ortodontik tedavi için yaş sınırlaması yoktur. Diş düzeltmelerinde yaş önemli değildir, dişleri çevreleyen kemikleri sağlıklı olan herkese ortodontik tedavi uygulanabilir. Hasta kaç yaşında olursa olsun diş çapraşıklıkları düzeltilebilir. Ancak bireyin çene kemiklerinde bir düzensizlik söz konusuysa (üst çene veya alt çene ileriliği veya geriliği) bu durumda ortopedik tedavi gerekmektedir. Bu tedavinin zamanlamasına hasta birebir muayene edildikten sonra karar verilebilir.
Invisalign Tedavi Nedir?
Invisalign tedavisi çapraşık dişlerin düzeltilmesi için yüksek teknolojide üretilen ve kişiye özel hazırlanan ve dişleri çepeçevre saran bir dizi şeffaf plaklardan oluşan bir ortodontik tedavi yöntemidir. Invisalign tedavisi, diş telleri olmadan yapılan bir ortodontik tedavi yöntemidir. Invisalign tedavisi sayesinde hastanın ortodontik tedavi gördüğü anlaşılmaz ve sosyal hayatına hiçbir kısıtlama olmadan, özgürce gülerek devam eder. Gelişen teknoloji sayesinde invisalign tedavisi ile karmaşık vakalarda bile başarılı sonuçlar elde ediliyor. Bazı zor diş hareketlerini elde etmek amacıyla invisalign plaklarını çeşitli mekaniklerle uyumlandırıp başarılı estetik sonuçlar elde etmek artık mümkün. İnvisalign tedavisi genellikle braket takmak istemeyen yetişkin hastalarda tercih edildiği biliniyorsa da, artık gençlerde ve büyüyen çocuklarda bile kullanılan bir yöntemdir.
Normal Ortodontik Tedaviden Farkı Nedir?
Her iki yöntem arasında tedavi süresi ve başarısı adına fark yoktur. Invisalign tedavisi için uygun olan vakalarda normal tedaviye oranla daha konforlu ve neredeyse hiç belli olmaması sebebiyle daha estetik tedavilerdir.
Hangi Durumlarda Invisalign Tedavisi Uygulanır?
Görüntü nedeniyle tel takmak istemeyen bireyler hangi yaşta olursa olsun invisalign tedavisi yaptırabilirler.
Invisalign Tedavi Avantajları Nelerdir?
Neredeyse görünmez oldukları için daha estetiktir. Bu yüzden kişinin tedavi olduğu dışarıdan bakıldığında anlaşılmaz. Yemek yerken apareyini çıkartarak özgürce yemek yiyip, dişlerini temizleyebilir. Klasik ortodontik tedavilerde telin batması veya braketlerin kopması gibi rahatsız edici şeyler bu tedavide yaşamazsınız. Dişeti hastalığınız varsa veya ağzınızda çok sayıda dolgu, protez mevcut ise ve çürüğe meyilli ağızlarda invisalign tercih edilir. Çünkü braketlerin yapay dişlere yapışması ve genel ağız temizliğinin daha zor olması nedeni ile invisalign daha avantajlı hale getirir.
Hangi Durumlarda Invisalign Tedavisi Uygulanmaz?
Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ile artık bazı çene problemlerinde ve orta zorluktaki vakalarda dahil tüm yaş gruplarında invisalign tedavisi uygulanarak ve olumlu sonuçlar alınmaktadır. Daha zor vakalar da ise hastalarımızın talepleri doğrultusunda tel tedavisi ile kombine edilerek invisalign tedavisini uygulamak mümkündür.
Invisalign Tedavisinde Ağrı Olur Mu?
Hasta şeffaf plakları ilk taktığında, birkaç gün süren bir baskı ve hassasiyet hissedebilir. Bu sebeple ilk plaklar uyumadan önce takılmalı ve hassasiyet olan dönemin uykuda geçirilmesi önerilir.
Plakları Günde Kaç Saat Takılmalı?
Plaklar yemek hariç gece ve gündüz sürekli takılmalıdır. Sıvı tüketiminde de plaklar çıkarılmamalı. Sadece su içerken çıkartmaya gerek kalmaz. Bu tedavi yönteminde disiplin ve takma süresi başarıyı belirler. Plakların düzenli takılması durumunda tedavinin başarısız olması kaçınılmazdır
Invisalign Plakları Konuşmayı Etkiler Mi?
Şeffaf plaklar konuşmayı etkilemez. Ancak ilk takıldığında hastanın diline takılabilir. Bu durum en geç 1 hafta içerisinde düzelir. Daha erken alışmak için sesli kitap okunması öneririz.
Invisalign Tedavisini Her Hekim Yapabilir Mi?
Invisalign tedavisini yapabilmek için hekimlerin öncelikle bir sertifika alması gerekir. Invisalign tedavisini mutlaka bir ortodonti uzmanının yapması gerekir.