Diş İmplantı ve Uygulamaları

Diş İmplantı Nedir?

Diş implantı, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar kazandırmak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen yapay diş köklerine denir. Genel olarak; implant vida, implant diş, implant çivi, vidalı diş, diş ekimi ve yapay diş kökü olarak da ifade edilen dental implantlar, çene dokusuna uygun ve son derece dayanıklıdır. Diş implantı, kaybedilen dişlerin yerine doldurmak için yerleştirilen, bir süre sonra kemik dokusu ile kaynaşan, doğal bir diş gibi iş görebilen, çoğunlukla titanyumdan oluşan vidalardır. Köprü, total, parsiyel ve protez uygulamalarına göre çok daha estetik ve konforlu tedaviler ortaya çıkarır. Diş implantlarının görünüm ve kullanımı oldukça rahattır, ağızda varlıkları dahi hissedilmez.

İmplantoloji Nedir?

Yapay dişlerin çene kemiğine kalıcı olarak yerleştirilmesi ile uğraşan diş hekimliği dalına ise İmplantoloji denir. Günümüz diş hekimliği içerisinde çok önemli bir yere sahip olan implantoloji, aynı zamanda diş hekimliğinin son on yılda en hızlı büyüyen uzmanlık alanıdır. Diş implantı uygulamaları, implantolojinin bu kadar bilinir hale gelmesindeki en büyük etkendir.

Diş İmplantı Hangi Durumlarda Uygulanır?

Diş implant uygulamaları, genel itibariyle ilerleyen yaşa bağlı olarak; kemik kaybı, diş çürüğü ve aşınmalara bağlı diş kayıplarında çene kemiğine uygulanarak kaybedilen dişin kök vazifesini görür. İmplant kökleri çene kemiğine yerleştirildikten sonra implantların üzerine çiğneme fonksiyonunu yerine getirecek dişler uygulanır. Hastaların ihtiyaçlarına göre bir çok farklı tedavi seçeneği sunan implantlar, her türlü dişsizliğin (Bir Diş Eksikliği, Birden Çok Diş Eksikliği ve Tam Dişsizlik) tedavisinde güvenle uygulanabilir. İmplant uygulamaları öncesinde diş hekimi; hastanın genel sağlık durumunu, klinik ve röntgen değerlendirmelerini ve hastanın isteklerini göz önünde bulundurarak tedavi seçeneklerini ortaya koyması ilk adımdır.

Diş İmplantı Kimlere Uygulanır?

  • Tek Diş Eksiği Bulunan Kişilere
  • Ağız İçi Dokuları Sağlıklı Kişilere
  • Birden Çok Dişin Kaybetmiş Kişilere
  • Diş Sıkma Alışkanlığı Aşırı Olmayan Kişilere
  • Yeterli Çene Kemiği Boyutlarına Sahip Kişilere
  • İleri Yaşa Bağlı Tam Diş Eksikliği Bulunan Kişilere
  • Bağışıklık Sistemine Bağlı Kronik Bir Rahatsızlığı Olmayan Kişilere
  • Diş Çekimi Sonrası Çene Kemiği Kaybı İleri Derece Olmayan Kişilere

Diş İmplantı Tedavi Seçenekleri

Tam Ağız Diş İmplant Tedavisi

Ağızda her ne sebepten olursa olsun bütün dişlerin eksik olduğu duruma tam dişsizlik denir. Bir hasta, dişlerinin tümünü veya bir çoğunu kaybettiğinde ya da bütün dişlerin belirli sebepler ile çekilmesi gerektiğinde uygulanan tedavi yöntemi tam ağız diş implantı tedavisidir. Tam dişsizlik durumundaki hastalar için birçok özel diş tedavi seçenekleri uygulanabiliyor. Tam ağız diş implant tedavisi sabit veya hareketli, implant üstü protez uygulamaları şeklinde tedavi edilir. Günümüzde tam dişsiz bir çeneye sahip her bireyin isteği, sabit implantlara sahip olmaktır. Tam ağız diş implant tedavisinde temel amaç, çeneye yerleştirilen implant diş destekleri sayesinde dişin; yemek yerken, konuşurken hatta hapşırırken bile yerinden oynamasını engellemektir.. Diş hekimleri tarafından sıklıkla tercih edilen yöntemlerin başında ise implant tedavisi geliyor. Tam dişsiz çenelerde hangi implant türünün yapılacağına hasta ve diş hekiminin birlikte karar vermesi gerekir. Alt ve üst çeneye yapılan implant sayısına göre tedavi seçenekleri değişebilir. Tüm dişlerini kaybeden bir hasta için implant konforu sağlayacak ilk alternatif, çenenin kemik yapısına ve kalitesine göre belirlenecek sayıda implant yerleştirilerek takıp çıkarılan protez diş kullanmak olabilir. Bu tedavi yöntemini düşünürken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta dişlerin çekimi üzerinde çok uzun zaman geçmemiş olması, çene kemiklerinin erimemiş olmasıdır. Kemik boyutunun estetik görüntüyü engellemeyecek seviyede olması da diğer belirleyici kriterdir. Tam dişsizlik durumunda bir çeneye en az 6 implant yerleştirilebilir. Bu rakam, hastanın ağız ve kemik yapısına göre değişkenlik gösterebilir. Tam dişsizlikte 4 adet implantın uygulandığı “All On 4 Dental İmplant” tedavi yöntemi de sıklıkla uygulanan diğer bir seçenektir.

“All On Four Dental İmplant” Tekniği Nedir?

Aşırı kemik kaybından dolayı protez kullanamayan hastalara uygulanan, toplam 4 ya da 6 implant uygulanarak ve hastanın bir gün içinde geçici protezlerine kavuşup kullanabildiği bir diş implant tekniğidir. Kemik erimeleri genelde ön bölgede daha azdır. Bu teknikte bu ön bölgedeki yeterli kemiğe özel açılarla yerleştirilen implantlar ve onlara uygun üst yapılar sayesinde aynı gün hasta geçici protezini kullanmaya başlar. Hastanın çene kemiklerinin yapısı ve durumuna göre belirlenerek 4 veya 6 adet implant uygulanır.

All On Four İmplant Tekniği ile Tedavisi Nasıl Yapılır?

All on four implant tedavisinde, tüm tedavilerde olduğu gibi öncelikle hastanın ağız içi ve radyolojik muayenesi yapılır. 3 boyutlu diş ve çene tomografisi ile hastanın çene kemikleri, anatomik alanları detaylı incelenir. Tedavi öncesi hastalardan ölçü alınıp geçici protezleri hazırlanır. Lokal anestezi altında hastanın çekilecek dişleri varsa bunlar çekilerek implantları yerleştirilir. Aynı gün hastadan implantların üstünden ölçü alınır ve yapılan geçici protezin bu implantlara bağlanması ile hasta sabit geçici dişlerine kavuşur.

All On Four İmplant Tekniği Kimlere Uygulanır?

All on four implant tekniği, implant yapılabilecek tüm hastalara uygulanabilir. Tek koşul hastanın çenesinde hiç dişi olmaması ya da tüm dişlerin çekilecek olmasıdır.

All On Four İmplant Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Hastaların verilen ilaçları düzenli kullanmaları ve birkaç gün sıcak yemek yememelidirler. All on four implant hastalarının geçici protez dönemlerinde hiçbir koşulda sert besinler tüketmemeleri gerekir. İmplantlara gelen yükün azaltılması için hastalar mutlaka yumuşak besinler tüketmelidir. İmplantların durumuna göre 3-4 ay sonra yapılacak kalıcı protezlerle normal beslenmeye başlayabilirler. All on four implant hastaları geçici protez dönemlerinde, protezlerde bir kırık oluşursa mutlaka hekimlerine gitmeleri gerekir. Kırık protezler implant kaybına neden olabilirler.

All On Four İmplant Tekniğinin Avantajları Nelerdir?

Hastalara ileri cerrahi tekniklere veya kemik ilave işlemlerine ihtiyaç duyulmadan, aynı gün dişlerin çekilmesi, implant ve protezlerinin yapılmasıdır. Hastalar hareketli protezleri ile gelip aynı günün akşamı sabit protezleri ile evlerine gidebilirler. Yapılan operasyonun sıkıntısı yara yerlerine herhangi bir baskı olmamasından dolayı çok azdır.

All On Four Tekniğinin Klasik İmplant Köprülerden Farkı Nedir?

Standart implant tekniğinde implantlar çene kemiğine belirli bir açı ile yerleştirilir. Köprü protezini desteklemek için her çeneye minimum 6 adet implant yerleştirilerek üzerine diş yapılabilmesi için 3-4 aylık iyileşme süresinin tamamlanması gerekir.

All On Six İmplant Tekniği Nedir? Nasıl Uygulanır?

All on six implant tekniği ile diş kaybı olan hastalara belirli açılarla 6 tane implantın yerleştirilmesi ile uygulanan bir implant uygulama tekniğidir. Bu tedavi yöntemi sayesinde hiç dişi olmayan hastalar bile bir günde sağlıklı dişlere kavuşabilir. All on six implant tekniği ile implant tedavisi ileri düzeyde kemik kaybı olan hastalarda başarılı sonuç vermektedir. All on 6 implant tekniği için öncelikle hastanın alt ve üst çenesi detaylı olarak görüntülenir. Görüntüleme sonucunda yapılan değerlendirmelerle tedavi süreci planlanmaya başlanır.

All On Six İmplant Tekniğinin Avantajları Nelerdir?

All On Four ve All On Six implant tekniklerinin standart implant yöntemine göre en büyük avantajı çok daha uzun ömürlü olmalarıdır. All On Six İmplant Tekniği, hastalara tek bir işlemle sağlıklı dişlere sahip olma şansı sunmaktadır.

All On Six İmplant Tekniğinin Avantajları Nelerdir?

Tam Dişsizlik Durumunda

Tüm doğal dişlerin eksik olduğu ve mümkün olduğunca doğal bir şekilde değiştirileceği durumlarda tavsiye edilir.

Çok Sayıda Eksik Yada Kötü Diş Durumunda

Hasta dişlerinin bir kısmının sağlıklı olmasına rağmen, dişlerin büyük bir kısmının diş tedavilerine ihtiyaç duyulması veya ciddi şekilde hasar görmüş, çürümüş dişler, diş implantları ile tüm ağız restore edilir.

Sağlık ve Hijyen Sağlanmalı

Diş hekimi, implant adayının ağız bakımı motivasyonu konusunda emin olmalıdır. Yeterli ağız bakımını sağlayamayan kişilere tüm ağız implant uygulanması sağlıklı sonuçlar vermez.

Tam Ağız Diş İmplantlarının Avantajları Nelerdir?

Kemik Kaybı Riskini Azaltır

Tam ağız diş İmplantları çene kemiğine yerleştirildiği için, kemiğin “bütünlüğünü, kemik yüksekliğini ve hacmini koruyarak” kemik kaybı riskini önemli ölçüde azaltır.

Yüz Görünümünde İyileşme Sağlar

Uzun süre devam eden tüm diş eksikliği yüzün alt çene kısmında kemik kaybına yol açar. Buda kırışıklığa ve daha yaşlı bir görünüme neden olur. Tam ağız diş implantları kemik kaybını önlediği gibi aynı zamanda kemik yüksekliği ve hacmini de korur. İmplant üstü tüm ağız protezleri çene, yanak ve dudak bölgesinde gerekli dolgunluğu vererek ve daha iyi bir görünüm sağlar.

İfade ve Konuşmada İyileşme Sağlar

İfade etme ve konuşma, dişsiz ağızlarda büyük ölçüde etkilenir. Konuşma kalitesi, diğer tedavi seçeneklerine kıyasla tam ağız diş implantları ile çok daha iyi bir şekilde düzeltilebilir. Ağızdaki eksik dişler tamamlanmazsa veya uygun olmayan protezlerle değiştirilirse ıslık sesi ve pelteklik görülebilir.

Beslenme ve Çiğneme Verimi Artar

Tam ağız diş İmplantları ile çiğneme verimi daha iyi olduğu için besinler daha kolay parçalanır ve beslenme kalitesi artar.

Rahat ve Konforlu Kullanım Sağlar

Tam ağız diş implantları, takma dişlerin günlük olarak çıkarılması ve bakımı ihtiyacını ortadan kaldırır. Yapıştırıcıya gerek olmadığı için yemek yerken, konuşurken ve gülerken dişlerde hareket olmaz. Bu sayede rahat ve konforlu bir kullanım sağlar.

Dayanıklı ve Kalıcı Bir Tedavidir

Tam ağız diş implantları, kalıcı bir tedavidir. İmplantlar ağız hijyeni ile doğru bir şekilde korunduğunda uzun yıllar hatta, ömür boyu kalıcılık sunar.

Sağlıklı Dişlerle Özgüveni Artırır

Hastanın görünüm, konuşma ve gülüşünü olumlu yönde etkiler buda hastanın sosyal yaşamına olumlu katkı sağlar.