Kanal Tedavisi

Kanal tedavisi, endodonti tedavisi olarak da bilinir. Hasarlı veya enfekte olmuş bir diş özünün/pulpanın çıkarılarak, dişin dezenfekte edilmesini ve ardından tekrar dolgu ile kapatılması sürecidir. Dişin en iç kısmında bulunan pulpa, yumuşak bir çekirdektir. Dişlerin kök ucuna kadar uzanan pulpada; sinirler, kan damarları ve bağ dokusu bulunur. Dişin herhangi bir darbe sonucu çatladığı ya da derin bir çürüğün oluştuğu durumlarda, bakteriler pulpanın içine girerek burada çoğalmaya başlar. Bu durum tedavi edilmezse, bakteriler ciddi bir enfeksiyon veya diş apsesine neden olarak pulpanın ölümüyle birlikte kemik veya diş kaybına yol açabilir. Böyle bir durumda çatlamış ya da çürümüş olan dişe kanal tedavisi uygulanarak dişin kurtarılması sağlanır.

Kanal Tedavisi Gerektiren Durumlar Nelerdir?

Kanal tedavisini gerektiren durumların başında derin çürükler ve diş kemiğinde oluşan çatlaklar yer alır. Dişin iyileşemeyecek kadar zarar gördüğü durumlarda pulpa kısmının çıkarılarak dişin korunması sağlanır. Dolayısıyla, kanal tedavisinin en büyük avantajı ölü dişi kurtarmak ve dişin kemik yapısını kaybetmemektir.

Kanal Tedavisi Belirtileri Nelerdir?

  • Derin Çürükler
  • Çatlamış Dişler
  • Diş Etinin Şişmesi
  • Yansıyan Diş Ağrısı
  • Koyulaşmış Diş Etleri
  • Yüz ve Boyunda Şişlik
  • Çiğneme yada Isırma Esnasında Ağrı
  • Diş Etlerinde Sivilce Benzeri Yara Oluşumu
  • Özellikle Sıcak veya Soğuğa Karşı Kalıcı Diş Hassasiyeti

Kanal Tedavisi Ağrılı Bir Tedavi Midir?

Kanal tedavisi çoğunlukla ağrılı bir uygulama olarak bilindiğinden, çoğu hasta tedavi sürecini erteleme eğilimindedir. Bilinenin aksine, hastalar kanal tedavisi sırasında ağrı hissetmez. Eğer bir ağrı hissediliyorsa da bu ağrının bölgedeki enfeksiyondan kaynaklandığı söylenebilir. Modern teknikler sayesinde kök kanalları bir ya da iki seans sonunda ağrısız ve konforlu bir şekilde tedavi edilebilir.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kanal tedavisinin amacı hastaları rahatsız eden ağrıları ortadan kaldırmaktır. Tedavi; diş ve çevre dokularının etkili bir şekilde uyuşturulması ile başlar ve ortalama 45 dakika içinde seans tamamlanır. Hastaların tedavi sürecini ertelemesi diş kökündeki dokularda enfeksiyon oluşumuna neden olabilir. Bu durum da kemik ve diş kaybına yol açabilir.

Lazerli Kanal Tedavisi

Diş kökleri iç kısma doğru incelen bir yapıdadır, bundan dolayı kanal tedavisi esnasında çok az da olsa artık kalabilmektedir. Lazerli kanal tedavisi ise fiber optik kablo veya endodontik fiber uçlar kullanılarak kanal içindeki ısı artışı ile pulpadan kalan en ince artıklar da temizlenir. Bu yöntem kanal tedavisinin başarı oranını arttırır. Lazer tedavi ile klasik tedavi yöntemleri ile ulaşılamayan kök iç yapılarına nüfuz edilir ve en derinlerde hapsolmuş olan mikroorganizmalar üzerinde antibakteriyel etki gösterir.

Kanal Tedavisi Dişlerdeki Kırılganlığı Artırır Mı?

Kanal tedavisi sonrasında dişlerinizi besleyen kök hücre alınmış olacağından daha kırılgan hale gelecektir bu yüzden kanal tedavisi ardından kaplama dişler tercih edilebilir.

Kanal Tedavisinin Tekrar Yapılması Gerekir Mi?

İleri seviye problemler olmadığı sürece kanal tedavileri tek seansta tamamlanmaktadır. Kanal tedavilerinin başarı oranı %90-95 civarındadır. Bu yüzden kanal tedavisi olduktan sonra aynı dişinizde yeniden bir işlem gerçekleştirmeye ihtiyaç duyulmaz.